National Park Hohe Tauern

Wald/Königsleiten ligt aan de rand van een van de grootste natuurparken van Europa.

Geschiedenis
Het heeft lang geduurd, voordat alle Bundesländer (Salzburg, Kärnten en Tirol) er over eens waren om dit nationale park te stichten.
Voorbeeld was het nationale park Gran Paradiso in Italië en het nationale park van Zwitserland.
In het park ligt de hoogste top van Oostenrijk: de GrossGlockner (3789 m), de langste gletsjer van de Oostalpen: de Pasterzenkees en de hoogste watervallen van Europa: Krimmler Wasserfälle.

Flora en fauna
Niet minder dan 20.000 diersoorten komen in het park voor.
De meest trotse vertegenwoordiger is de Alpensteenbok.
Dit dier was hier in de 18de eeuw uitgeroeid, maar leeft nu weer in een paar stille zijda-len. In het Obersulzbachdal en het gebied ten zuiden van de Reichenspitze kun je met een hoop geluk dit imposante dier tegenkomen.
De kapitale bokken hebben soms horens van meer dan 90 cm.
Veel meer verbreid zijn de gemzen. Sommige zijn heel nieuwsgierig en blijven wandelaars een tijdje volgen.
Lager op de berg leven de reeën en de herten. Zeldzaam zijn de damherten en de moeflons (wilde bergscha-pen).
Het grappigste dier is ongetwijfeld de Alpenmarmot of Murmeltier.
Ook op de bergweiden boven Königsleiten kun je hem aantreffen. Op sommige plaatsen zij ze helemaal gewend aan mensen, bijv. bij enkele berghutten, maar op andere plaatsen is het dier erg schuw en maakt hij zich alleen kenbaar door het schrille gefluit. Bliksemsnel verdwijnen ze dan in hun hol.

Indrukwekkende vogels
De meest spectaculaire vogels zijn de gieren. Nadat de dierentuin van Hellbrunn bij Salzburg met succes vale gieren (Gänse- en Weisskopfgeier) in de vrije natuur heeft uitgezet is nu de beurt aan zijn grote broer, de lammergier (Bartgeier).
In oude sagen en legenden treedt deze vogel op als rover van schapen, geiten honden en zelfs kleine kinderen. Om die reden werd hij in de vorige eeuw in de Alpen systema-tisch uitgeroeid. Ze zijn zeer zeldzaam in Europa. Ze horen bij de grootste roofvogels van de wereld. (spanwijdte tot 3 m!) Je hoeft er niet bang voor te zijn, want het zijn voornamelijk aaseters. Vanuit het appartement kun je ze soms boven de bergen bij Krimml zien cirkelen. Ze nestelen in het Habachdal bij Neukirchen.
Ook zijn er enkele broedparen van de steenarend. (Steinadler)

Je hebt verder nog een bonte sortering aan andere diersoorten als marterachtigen, vogelsoorten, slangen en insekten.

Bij regenachtig weer komt de alpensalamander te voorschijn. Dit pikzwarte dier komt voor tot op een hoogte van 3000 m en heeft de voor amfibieën merkwaardige eigenschap levende jongen ter wereld te brengen.

Klik hier voor meer informatie